ВИНИЦА: Вработените во КП „Солидарност“ добија плата од 100 денари за мај

Виница, 07.07.2021

На стотината вработени во комуналното претпријатие „Солидарност“ од Виница вчера им e исплатена платата за мај во висина од 100 денари. Од синдикалната организација во претпријатието ја потврдија ваквата исплата, со образложение дека финансиската состојба во моментот не дозволува работниците да ги добијат редовните износи на платите.

– Точно е дека на вработените им е исплатена мајската плата од по 100 денари, а причина за тоа е да нема прекин во подмирувањето на обврските за придонеси за здравствено и пензиско осигурување. Веќе одржавме состанок на стручниот колегиум на кој директорот на претпријатието информираше дека поради достасани обврски по судски пресуди исплатени се стари побарувања за К-15, отпремнини за пензија, награди на вработени и слично, поради што на сметката нема доволно средства за исплата на редовна плата. Се работи за долгови од пред десетина години, чија висина изнесува околу седум милиони денари, а за наплатата стигнале дури сега, истакна Павле Стојковски, в.д. претседател на синдикалната организација во „Солидарност“.

Судските пресуди за обврски кон вработените по разни основи ја испразнија касата на претпријатието а платата од 100 денари е исплатена за да нема прекин во здравственото и пензиското осигурување на вработените…

За утре е закажана средба на синдикатот со директорот на претпријатието и со градоначалникот на Општина Виница, при што ќе се разговара за лошата финансиска состојба и ќе се бара начин да се подмират обврските кон вработените.

Стојковски информираше дека „Солидарност“ има побарување од околу четири милиони денари од Локалната самоуправа на Виница, како и од други правни и приватни лица. Вработените ги извршуваат работните задачи нормално, а со оглед на специфичните законски прописи за штрајк во комуналните претпријатија, засега нема најава за протест или прекин на работата.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе