КОЧАНИ: Градоначалникот и земјоделците со договор за приоритетите

Кочани, 09.01.2020

На покана на градоначалникот Николчо Илијев, денеска во Општина Кочани се одржа уште една работна средба со земјоделци, претставници на здруженија на оризопроизводители и на оризопреработувачки капацитети од Кочанско.

Средбата претставуваше продолжување на започнатите активности за анализа на актуелната состојба со пристапните полски патишта и потребните активности за нивно подобрување и дефинирање на потребните позиции за подобрување на каналската мрежа и за обновување на делови од системот за наводнување.

– Ние ги ставаме нашите капацитети на располагање и во наредниот период ќе можат да се прават увиди во плановите, но и на лице место со цел да се подобрат полските патишта и да се олесни транспортот на земјоделските производи. Исто така се ставаме на располагање на земјоделците за поддршка при аплицирањето по претстојниот повик од ИПАРД-програмата за земјоделска механизација, со приоритет за ролобалирачки и машини за сечење на сламата. Овие мерки имаат за цел да помогнат во искористувањето на сламата за потребите на Пречистителната станица за отпадни води и за намалување на спалувањето на стрништата – соопшти градоначалникот по средбата.

Разговарано е за нови мерки за поквалитетно собирање на сламата за потребите на пречистителната станица за отпадни води во Кочани.

Земјоделците ги образложија приоритетните полски патишта и сугерираа модели за соработка во прибирањето на оризовата слама, изразувајќи го притоа задоволството од начинот на комуникација со нив што го применува градоначалникот Илијев.

Директорот на Водостопанство „Брегалница“ Дени Митров и раководителот на Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Горан Миладинов ја истакнаа подготвеноста за соработка во надминувањето на постојните проблеми со полските патиштата и со системот за наводнување.

Градоначалникот Илијев најави континуитет на средбите и разговорите за надминување на проблемите во земјоделството во Кочанско, како и состаноци со високи претставници од ресорното министерство.

Претставниците на стручните служби истакнаа дека 2019 беше есктремно сушна година, а во моментот браната Калиманци располага со 28 милиони метри кубни вода што е околу 23 % од вкупниот капацитет.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе