Научна конференцијa „Меѓународен дијалог: исток-запад“

* Научната конференција, најголема во државава, се одржува на Меѓународниот славјански универзитет „Г.Р.Державин“ во Свети Николе, започнува утре (петок) во 10 часот, а на истата ќе учествуваат над 300 научни работници од повеќе држави…

Утре во Свети Николе, по осми пат, ќе се одржи научна конференција под име „Меѓународен дијалог: исток-запад“. Конференцијата започнува во 10 часот во амфитеатарот на Меѓународниот славјански универзитет „Г.Р.Державин“, пријавени се над 300 учесници, од кои дел од нив, од повеќе држави, ќе бидат присутни на конференцијата..

Д-р Јордан Ѓорчев
Д-р Јордан Ѓорчев

„На научната конференција ќе бидат презентирани научни трудови од економијата, од правото и политикологијата, од психологијата, педагогијата и медицината, од безбедносното инженерство, архитектурата, дизајнот, информатиката и екологијата, од филозофијата, лингвистиката, културологијата. По завршување на конференцијата сите трудови ќе бидат објавени во зборник кој ќе претставува вистинско научно богатство“, вели д-р Јордан Ѓорчев, директор на МСУ. На конференцијата се пријавени и научни работници од речиси сите македонски универзитети.

Во рамките на конференцијата ќе биде отворена и изложба од проектот „Свет, живот, уметност“. Раководител на овој проект е русинката Проф.д-р Ирина Бондар, почесен член на Руската академија на уметноста.

„Имавме распишано меѓународен конкурс, интересот да се учествува на изложбата која е во рамките на спомнатата научна конференција беше голем. Цел и задача ни е да ги зачуваме културните вредности, традициите на народите. Всушност, ние преку уметноста го создаваме и зацврстуваме пријателството меѓу народите“, вели Бондар.

Во овој проект, со свои дела учествуваат познати уметници но и студенти, лица од секое возрасно доба како средношколци но и академици.

„Овој проект е поддржан од Министерството за култура при Руската Федерација, Парламентот на Република Чеченија и од Руската академија на науките. Истиот е во рамките на меѓународната асоцијација „Лидери на светските општества“. Сакам посебно да го потенцирам фактот дека оваа изложба за првпат се отвора на МСУ во Свети Николе, Република Македонија, а потоа ќе оди во Куба, Шпанија и во други држави за на крајот да биде претставена во канцеларијата на рускиот претседател“, посочува Бондар.

 

 

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе