Неверојатно откритие: Мистериозни, радиобранови доаѓаат од срцето на Млечниот Пат (Видео)

Мистериозните радиобранови што доаѓаат од срцето на Млечниот Пат ги збунија астрономите. Во овој момент, тие немаат идеја што ги предизвикува, објави Универзитетот во Сиднеј.

Невообичаените сигнали кои доаѓаат од длабочините во срцето на Млечниот Пат ги откри Зитенг Ванг, главен автор на новата студија „Надворешна инверзно-комптонска емисија од ниски осветлувања на гама-зраци: Примена на GRB 190829 A“ и докторанд на Факултетот за физика на Универзитетот во Сиднеј.

Тој заедно со меѓународен тим научници, вклучително и научници од австралиската национална научна агенција ЦСИРО, Германија, САД, Канада, Јужна Африка, Шпанија и Франција го анализираа објектот користејќи го радиотелескопот АСКАП на ЦСИРО во Западна Австралија.

Сега астрономите се во потрага по повеќе докази за тоа каков тип на објект би можел да ги испушта. Последователните набљудувања беа со телескопот MeerKAT на Јужноафриканската радиоастрономска опсерваторија. Открија необични сигнали кои доаѓаат од правецот на центарот на Млечниот Пат. Радиобрановите не се вклопуваат во моментално разбраниот модел на променлив радио извор и може да сугерираат нова класа ѕвездени објекти.

„Најчудното својство на овој нов сигнал е тоа што има многу висока поларизација. Ова значи дека нејзината светлина осцилира само во една насока, но таа насока ротира со текот на времето“, рече Зитенг Ванг.

„Осветленоста на објектот, исто така, драматично варира, со фактор 100, и сигналот се вклучува и исклучува очигледно по случаен избор. Никогаш не сме виделе нешто слично“.

Многу видови ѕвезди емитуваат променлива светлина низ електромагнетниот спектар. Со огромниот напредок во радио-астрономијата, проучувањето на променливи или минливи објекти во радиобрановите е огромно поле на студии што ни помага да ги откриеме тајните на Универзумот. Пулсарите, суперновите, загубените ѕвезди и брзите радио-рафали се сите видови астрономски објекти чија светлина варира.

„Отпрвин мислевме дека тоа може да биде пулсар – многу густ вид на вртење на мртва ѕвезда – или на друг вид ѕвезда што емитува огромни сончеви зрачења. Но, сигналите од овој нов извор не се совпаѓаат со она што го очекуваме од овие типови небесни објекти“, додаде Ванг.

Невообичаеноста на радио сигналот наречен ASKAP J173608.2-321635 по неговите координати, беше дека „започна невидливо, потоа стана светло и избледе пред повторно да се појави“, што е „невообичаено однесување“, рече Тара Марфи, супервизор и професор на Сиднејскиот институт за астрономија и Факултетот за физика.

Во период од девет месеци во 2020 година, астрономите откриле шест радиосигнали од изворот, обидувајќи се да го најдат објектот во визуелна светлина, но биле неуспешни, се вели во соопштението.

Научниците се свртеа кон радиотелескопот Паркс и повторно не успеаја да го откријат изворот. Меѓутоа, кога го користеле почувствителниот радиотелескоп MeerKAT во Јужна Африка, Марфи рече дека научниците успеале да го набљудуваат 15 минути на секои неколку недели, бидејќи сигналот бил наизменичен,

Марфи забележа дека однесувањето на изворот било „драматично различно“ додека набљудувале со радиотелескопот MeerKAT и исчезнувало за еден ден, додека кога го набудувале со австралискиот телескоп „траело со недели“.

Откритието на објектот е објавено денеска во списанието „Астрофизика“.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе