Престижниот словенечки издавач ,,Цанкарјева заложба’’, од Љубљана, го објавен романот “Времето на козите”, од Луан Старова, во едицијата: ,,модерни класици’’

 • Струга, 9 јули 2019
  – Деновиве, во издание на престижната словенечка

  издавачка куќа ,,Цанкарјева заложба’’, во Љубљана, во едицијата ,,модерни
  класици’’, е објавен романот “Времето на козите” од нашиот автор Луан
  Старова.
  Изданието е во превод на словенечки од Алеш Мустар, а со поговор на
  познатата писателка Лидија Димковска.
  Во упатната информација на издавачот, мегу другото, се исктакнува: ,,/ва
  класично дело веќе објавено на дваесет јзици, претставува полифоничен,
  алегоричен и фантастичен роман кој на трагикомичен начин, сведочи за
  животот во Македонија по Втората светска војна.’’
  Воеднаодпрвитерецензиикојаденовивесепојавивоугледниоткнижевен
  магазин ,,Букла’’, нејзиниот критачар Само Ругељ, ги нагласува посебните
  вредностите на овој роман.
  – Старова го предизвика вниманието на меѓународната книжевна критика и
  читателска публика. 3ездруго, романот Врмето на козите, како прво дело
  објавено на словенечки јазик, ќе го предзвика вниманието на словенечките
  издвачи да објават и други книги од романескен книжевен циклус, веќе добро
  познат во Европа, пишува Ругељ.
  Веле Митаноски

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе