РАДОВИШ: Се испитува состојбата на водата од површинскиот водоскок Дол

Радовиш, 21.10.2021

Со цел запознавање на медиумите и пред се засегнатата јавност со работата, правата и обврските на ДПТУ Боров Дол ДООEЛ Радовиш Ве информираме дека на 18.10.2021, oд страна на надлежните органи од Државниот инспекторат за животна средина е извршена вонредна теренска инспекција со земање нa примероци на вода во присуство на надлежни органи во светликавиот површински водоскок Дол како би се утврдила фактичката состојба на евентуално присуство на загадувачи на водата, на пример поради проверка на потенцијална контаминација од работата на рудникот Боров Дол. Примероците се достванеи во акредитирана лабораторија, а наодите од анализата благовремено ќе биде доставена на надлежните органи и со истата ќе биде запознаена јавноста.

Во работата на рудникот Бород Дол досега не се случил еколошки инцидент. Работните активности на рудникот  се одвиваат во склад со утврдените норми и стандарди на системот за заштита на животната средина во рамкиите на А-интегрираната еколошка дозвола која подразбира услови на работа, должности, мерки и активности во областа на заштитата на животната средина. Ридникот континуирано го следи влијанието на животната средина и се однесува внимателно и одговорно како би се спречило било какво загадувањње на животната средина.

Рудникот Боров  Дол е одговорно претпријатие кое е отворено за соработка со сите надлежни институции на државно и локално ниво, како и за комуникација со претставниците на граѓанските здруженија и локалните жители, а истовремено стои на располагање на медиумите за секое појаснување во секој момент стои во сопшште на ДПТУ Боров Дол ДООЕЛ Радовиш.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе