Од утре до сабота – традиционална книжевна манифестација „Струшки книжевни средби – 2018“

Охрид, 4 јули

– Традиционалната Книжевната манифестација  „Струшки книжевни средби – 2018“,  годинава, во терминот од  5 до 7 јули, прераснува во регионална со настаните што ќе се одржат на повеќе локации во општините: Струга, Охрид, Дебрца и Вевчани, додека по бројноста и нивото на учесниците од Македопнија, Србија, Хрватска, Албанија, Русија, Германија  и Словенија – е интернационална.

Ова, го нагласи  претседателот на Културниот центар „Бран“ и главен и одговорен уредник на „Бранувања“ , Петко Шипинкаровски на денешната прес-конференција во Охрид.

На манифестацијата, во улога на автор, доага и членот на Светската Академија за поезија при УНОСКО од Верона, Мајо Даниловиќ, кој, истовремено, е и  претседател на Одделот за Балканот и словенскиот свет.

Учесниците, ќе бидат примени од  градоначалниците на Струга, Рамиз  Мерко, на Вевчани, Сашо Јанкоски и на Дебрца, Зоран Ногачески.

– Тридневнмата манифестација содржи бројни случувања, како поетски читања, ликовна изложба,  мала Ликовна колонија, промоции на книги, доделување на наградата, „Струшко слово“ на добитниците за 2018 година  Никола Шимиќ Тонин (Хрватска) и Јордан Ѓорчев (Македонија), доделување на наградата „Крсте Чачански“ и „Јован Котески“ за 2018 година, доделување на наградата „Книжевна далга“, за 2018 година,  на добитникот Виктор Шеќероски, како и доделување на наградата „ Книжевни бранови“ за најдобра прочитана песна на средбите – потенцираше Шипинкароски.

За учесниците е планирано разгледување на Ликовната галерија во село Белчишта, на природниот резерват “Сини Вирој”, посета на родната куќа и “Спомен собата” на писателот Ванчо Николески, родоначалник на македонската литература за деца во село Црвена Вода. За овој дел од програмата, информираше новинарот и писател-публицист Веле Митаноски, инаку,по потекло од Црвена Вода.

– Во Црвена Вода, на 7 јули (Иванден), со почеток од 12 часот, ќе се одржи последната манифестација од Книжевната манифестација  „Струшки книжевни средби – 2018“. Уучесниците и присутните гости, ќе имаат можност да го погледаат  ИЗБОРОТ од  вредните дела на реномирани ликовни уметници – учесници на Ликовната колонија “Дебрца”, мегу кои: Јордан  Манасиески, Ѓоко Целески, Васко Ташковски, Јоне Симонче, Вангел Наумоски, Сергеј Андреески, Мето Георгиевски, Петар Мазев и многу други – нагласи Митаноски.

На самото место, на мини ”Ликовната колонија”, свои ликовни дела ќе создава познатото уметничко и брачно дуо: Емилија и Стојче Тоциновски од Скопје, единствени, како такви, на Балканот.

Поетите ќе  читаат песни од своето творештво.

Македонските и српски писатели се членови на здружението „Бран“ од Струга и „Седумка“ од Франкфурт на Мајна – Германија, додека од Хрватска,се членови на   “ХKД”  од Задар и  “Ритам мисли” од Вараждин.

Тие во Македонија доагаат во соорганизација на невладината асоцијација, “Хрватско-македонската Тагента”, чии членови и задолжени лица, по одделни области, се новинарот Веле Митаноски и амбасадорот Љупчо Арсовски, кој и ќе ги поздрави.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе