СЛАВЈАНСКИ распиша конкурс за средношколски есеи – 2020

Издавачката куќа на Меѓународниот Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“, Меѓународен Центар за Славјанска Просвета – Свети Николе распишува

КОНКУРС

за најдобри средношколски есеи на следниве теми:

 • Животот во година број 3000.
 • На градот му е потребна промена!
 • Цензура. Да или не?
 • Ни треба чудо или наука за да ја спасиме планетата?
 • Мојата визија
 • Дали луѓето се навистина добри?
 • Слободна тема

Проектот е финансиран од Министерството за култура како проект од национален интерес за 2020 година. 

Бараме оригинални есеи. Искрени, сатирични, духовити, храбри, креативни, интелигентни, емоционални, визионерски… Баш такви есеи какви што сакате да напишете! Есеи што навистина можат да ги отсликаат средношколските размислувања.

Насловите на темите се дадени само како насоки за авторот. Може да давате аргументи за и против, може да се согласувате и да не се согласувате со дадените теми. Во оформување на идејата (и колку апстрактна таа ќе биде) можете да имате целосна слобода. Важно е да се чувствувате слободни и сигурни во тоа што го пишувате.

 1. Кој може да се пријави?

На конкурсот можат да учествуваат сите средношколци од Република Северна Македонија со неограничен број на есеи.

 1. Кои услови треба да ги исполнува есејот?

Есејот треба да биде напишан на македонски, албански, англиски јазик или кој било јазик на малцинствата во Република Северна Македонија и да ги исполнува следниве услови:

 • да биде напишан на една од дадените теми
 • да биде подготвен како MS Office Word документ (.doc или .docx) – А4 формат
 • да не надминува 700 зборови
 • фонт Times New Roman (со македонска/кирилична поддршка за есеите на македонски јазик);
 • маргини: лево, десно, горе и долу по 20 mm
 • да не биде навредлив кон ниту една етничка заедница, ниту смее да содржи говор на омраза базирано на раса, религија или пол
 1. Освен есејот, дали е потребно да се достават дополнителни информации?

Потребно е на првата страница, пред почетокот на есејот, да бидат истакнати следниве податоци:

 • име и презиме на авторот
 • датум на раѓање на авторот
 • име на училиштето и место
 • ментор
 • адреса и место на живеење на авторот
 • телефонски број на авторот
 • адреса за електронска пошта на авторот
 1. До кога најдоцна треба да се испратат материјалите?

Конкурсот ќе трае од 15 март до 10 мај 2020 година.

 1. Каде се испраќаат материјалите?

Есеите можете да ги прикачите во електронската пријава која е дадена подолу на оваа страница.

 1. Награди

Предвидени се специјални награди за

 • Прво место:Златна плакета, лаптоп, комплет од 5 книги.
 • Второ место:Сребрена плакета,  таблет, комплет од 5 книги.
 • Трето место: Бронзена плакета, комплет од 10 книги.

За сите останати учесници ќе бидат подготвени подароци и сертификати за учество на конкурсот.

 1. Критериуми

Важно е есејот да ги задоволува техничките барања кои се наведени во конкурсот. Ова ќе биде првата фаза на елиминација.

Сите есеи што ќе ја поминат првата фаза ќе бидат оценувани од страна на комисијата според следниве критериуми:

 • оригиналност, иновативност
 • стил и начин на изразување
 • добро организиран есеј со соодветна содржина и структура
 • разбирање на темата за која се пишува
 • јасна цел, добро аргументирање и конкретни примери
 • граматика и интерпункција

Организаторот ги задржува правата да го направи изборот на есеи кои ќе бидат објавени во збирката. Организаторот може да не објави.

 1. Објавување на резултатите

Резултатите ќе бидат објавени на оваа страница на 18 мај 2020, најдоцна до 12:00 часот.

 1. Доделување на наградите

Наградите ќе бидат доделени на посебна свеченост која ќе се одржи на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ во Св. Николе на 24-ти мај во 12:00 часот. Сите ученици кои имаат испратено есеј ќе добијат покана за доделувањето на наградите.

Истовремено ќе се одржи и промоција на публикацијата насловена „Средношколски размислувања“, каде ќе бидат објавени сите успешни есеи од конкурсот

Имате прашања?

За дополнителни прашања обратете ни се на следнава електронска адреса: esei@msu.edu.mk

*Конкурсот е поддржан од Министерство за култура на Република Северна Македонија.

Апликација за конкурсот

Лични податоци за авторот:

Име:(required)

Презиме:(required)

Ментор:

Адреса за електронска пошта:(required)

Адреса на живеење со град и поштенски број:(required)

На оваа адреса ќе Ви биде доставена публикацијата „Средношколски есеи“.

Постави коментар

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе