Македонска делегација во работна посета на Узбекистан, научници и експерти од повеќе земји разговара за значењето на јавната дипломатија во поттикнувањето посилни врски меѓу народите

Штип, 06.08.2023

Делегација од Македонско-узбекистанското друштво за пријателство и соработка во периодот од 26 до 31 јули беше на работна посета на Република Узбекистан. Делегацијата предводена од претседателот на друштвото, проф. д-р Јордан Ѓорчев, се вклучи во низа активности и оствари повеќе состаноци за време на нивниот престој во Узбекистан.

Од потпишување на договорот за соработка помеѓу Гулистан-Државен универзитет на Узбекистан и МСУ – Свети Николе

Посетата се реализираше на покана на Комитетот за меѓународна соработка, и во тек на истата беше реализирана средба со претседателот на Комитетот, Рустамбек Курбанов. На состанокот беа разменети идеи и истражени областите од заеднички интерес за двете страни, со акцент на значењето на меѓународната соработка и улогата што таа ја игра во поттикнувањето на пријателството и разбирањето меѓу народите.

Еден од клучните моменти на посетата беше учеството на проф. д-р Јордан Ѓорчев на Меѓународната конференција на тема „Улогата на јавната дипломатија во зајакнувањето на пријателството меѓу луѓето“. Почитувани научници и експерти од повеќе земји се собраа да разговараат за значењето на јавната дипломатија во поттикнувањето посилни врски меѓу народите. Конференцијата обезбеди платформа за остроумни дискусии и споделување знаења, нагласувајќи ја важноста на културните размени и врските меѓу луѓето. По овој настан, претседателот на Комитетот за меѓународна соработка, Рустамбек Курбанов, на заслужни поединци им го врачи престижниот медал „Пријателство на народите“. Вакво признание доби и проф. Д-р Ѓорчев, со што уште еднаш се потврди посветеноста на двете нации за унапредување на пријателството и соработката на меѓународно ниво.

Рустамбек Курбанов, претседател на Комитетот за меѓународна соработка, на заслужни поединци им го врачи престижниот медал „Пријателство на народите“. Вакво признание доби и проф. Д-р Јордан Ѓорчев, со што уште еднаш се потврди посветеноста на двете нации за унапредување на пријателството и соработката на меѓународно ниво.

Делегацијата, исто така, имаше чест да се сретне со г-дин Рахмаџон Бабаев, првиот гувернер на регионот Сердарја во Узбекистан. Топлото добредојде и плодните разговори со г-дин Бабаев го истакнаа потенцијалот за соработка и успех на различни полиња. При посетата на овој регион исто така беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Меѓународниот Славјански Универзитет и Државниот универзитет Гулистан во Узбекистан. Овој меморандум е основа на соработка на академски и истражувачки проекти, размена на студенти и заеднички иницијативи меѓу двете институции.

Македонската делегација на Концертот на пријателството

Посетата заврши со голем гала концерт на кој се прославува Денот на пријателството на народите, и на истиот беше прикажано богатото културно наследство на Узбекистан, со настап на талентирани уметници од земјата и регионот. Се очекува посетата да послужи како катализатор за понатамошна соработка и да отвори нови можности за академска, културна и економска размена меѓу Македонија и Узбекистан. Напорите на делегацијата за зајакнување на пријателството и соработката се доказ за моќта на меѓународната соработка и потенцијалот за заеднички раст и просперитет.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе